Computer General Knowledge Questions and Answers pdf | Computer gk Questions

Exam Preparation

Computer General Knowledge questions and Answers

1. Who invented Compact Disc?

Ans : James T Russel

2. Which day is celebrated as world Computer Literacy Day?

Ans : December 2

3. Who invented Java?

Ans : James A Gosling

4. Longhorn was the code name of ?

Ans : Windows Vista

5. Who is known as the Human Computer of India?
Ans : Shakunthala Devi

6. What is mean by Liveware?

Ans : People who work with the computer

7. Which computer engineer got Nobel Prize for literature in 2003?

J.M. Coetzee

8. ‘Weaving The Web’ was written by…..

Ans : Tim Burners Lee

9. What is Beta Test?

Ans : Trial test of a computer or software before the commercial launch

10. ‘Do no evil’ is tag line of ……

Ans : Google

11. First Indian cinema released through internet is …..

Ans : Vivah

12. Rediff.com was founded by…..

Ans : Ajith Balakrishnan and Manish Agarwal

13. What is the extension of PDF?

Ans : Portable document format

14. Mows is a type of mouse for …….. people

Ans : Physically handicapped people

15. Expand RDBMS?

 

Computer General Knowledge questions and Answers

 

Ans : Relational Data Base Management System

16. Difference engine was developed by…..

Ans : Charles Babbage

17. Orkut.com is now owned by ……

Ans : Google

18. World’s first microprocessor is …..

Ans : Intel 4004

19. What is SQL?

Ans : Structured Query Language

20. What is the expansion of COBOL?

Ans : Common Business Oriented Language

21. What is the expansion of SMS?

Ans : Short Message Service

22. Which IT company’s nickname is ‘ The Big Blue ‘ ?

Ans : IBM

23. What is the full form of  IEEE?

Ans : Institute of Electric and Electronic Engineers

24. Who developed COBOL?

Ans : Grace Murry Hopper

25. Email was developed by……

Ans : Raymond Samuel Tomlinson (Ray Tomlinson)

26. Green dam is ……

Ans : Web Filter

27. What is the expanded form of CMOS ?

Ans : Complementary Metal Oxide Semoconductor

28. Who is Netizen ?

Ans : Net Citizen (Citizen who uses internet)

29. What is Scareware?

Ans : Fake antivirus softwares

30. When was the first smart phone launched?

Ans : 1992 (IBM Simon)

 

Computer General Knowledge questions and Answers

31. “The fathers of the Internet” is
Ans : Vint Cerf

 

32. Which is the news search engine introduced by Rediff.com in 2012?
Ans : Realtime News Search

 

33. The inventor of the World Wide Web?
Ans : Tim Berners-Lee  –> The first web browser was invented in 1990 by Sir Tim Berners-Lee. It was called WorldWideWeb and was later renamed Nexus.)

 

34. The founder of Netscape Communications?
Ans :  Marc Andreessen   -co-authored Mosaic, the first widely-used web browser and he founded Netscape Communications.

 

35.Where was the first computer installed in India?
Ans : Indian Statistical Institute, Kolkata

 

36.In internet terminology IP means
Internet Protocol

 

37. The first page of a website is called the
Ans : Home page

 

38. A website addresss is a unique name that identifies a specific ____________ on the web.
Ans : Link

 

39. A ______ is a computer attached to the internet that runs a special web server software and can send web pages out to the other computer over the internet.
Ans : Web sever

 

40. Which software application is used for accessing sites or information on a network ( as the world wide web)?
Ans : Web browser

 

41. It is a small piece of text stored on a user’s computer by a web browser for maintaining the state. What we are talking about?
Ans : Cookie

 

42. Which  company is nicknamed  “Big Blue” ?
Ans : IBM(International Business Machines Corporation)

 

43. Which was the first ever web server software?
Ans : CERN httpd(later also known as W3C httpd) – was a web server (HTTP) daemon originally developed at CERN , it live on 25 December 1990.

 

44. The standard protocol of the Internet is
Ans : TCP/IP

 

55. The first web based e-mail sevice?
Ans : Hot mail
Sabeer Bhatia of India and Jack Smith founded the first free web-based email service, Hotmail, in 1995. Hotmail was commercially  launched in 4 July 1996 as “HoTMaiL” on American Independence Day. So why the name HoTMaiL.

 

Computer General Knowledge questions and Answers | Computer gk Questions pdf

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
8. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: 8
2. A process known as is used by large retailers to study trends.
A. data mining
8. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A
3. terminals (formerly known as cash registers) are often connected to
complex inventory and sales computer systems.
A. Data
8. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: 8
4. A(n) system is a small, wireless handheld computer that scans an
itema€”‘s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Answer: A
5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminala€”‘s computer
is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C
6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a
computer?
A. gathering data
8. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C
7. tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a
database all of the animala€”‘s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: 8
8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers
instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
8. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A

Computer General Knowledge questions and Answers | Computer gk Questions pdf
10. is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100
nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
11. is the science that attempts to produce machines that display the same
type of intelligence that humans do.

A. Nanoscience

B. Nanotechnology

C. Simulation

D. Artificial intelligence (AI)

Answer: D

12. is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process

8. Software

C. Storage

D. Information

Answer: D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.

8. processing.

C. storing.

D. organizing.

Answer: 8

14. Computers gather data, which means that they allow users to data.
A. present

8. input

C. output

D. store

Answer: 8

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the
actual print of the picture is considered:

A. data.

8. output.

C. input.

D. the process.

Answer: 8

16. Computers use the language to process data.
A. processing

8. kilobyte

C. binary

D. representational

Answer: C

17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.

8. words.

C. characters.

D. numbers.

Answer: D

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special
character is made up of a unique combination of:

A. eight bytes.

8. eight kilobytes.

C. eight characters.

D. eight bits.

Answer: D

19. The term bit is short for:

A. megabyte.

8. binary language.

C. binary digit.

D. binary number.

Answer: C

Computer General Knowledge questions and Answers | Computer gk Questions pdf

20. A string of eight os and ls is called a:

A. megabyte.

8. byte.

C. kilobyte.

D. gigabyte.

Answer: 8

21. A is approximately one billion bytes.

A. kilobyte

B. bit

C. gigabyte

D. megabyte

Answer: C

22. A is approximately a million bytes.

A. gigabyte

B. kilobyte

C. megabyte

D. terabyte

Answer: C

23. is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware

8. A device

C. A peripheral

D. An application

Answer: A

24. The components that process data are located in the:

A. input devices.

8. output devices.

C. system unit.

D. storage component.

Answer: C

25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.

8. mouse.

C. keyboard.

D. printer.

Answer: D
26. Which of the following is an example of an input device?

A. scanner

B. speaker

C. CD

D. printer

Answer: A

27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:

A. hard disk drives.

B. printers.

C. floppy disk drives.

D. CD drives.

Answer: B

28. The , also called the a€oebrainsa€ of the computer, is responsible for
processing data.

A. motherboard

B. memory

C. RAM

D. central processing unit (CPU)

Answer: D

29. The CPU and memory are located on the:

A. expansion board.

B. motherboard.

C. storage device.

D. output device.

Answer: B

30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.

B. system software.

C. operating system software.

D. platform software.

Answer: A

31. is a set of computer programs used on a computer to help perform
tasks.

A. An instruction

B. Software

C. Memory

D. A processor

Answer: B

32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices
and software to work together.

A. management

B. processing

C. utility

D. application

Answer: D

33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.

B. applications.

C. programs.

D. storage devices.

Answer: A

34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different to process data and
different operating systems.

A. languages

B. methods

C. CPUs

D. storage devices

Answer: C

35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.

B. mainframe.

C. supercomputer.

D. client.

Answer: A

36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing in many
businesses.

A. supercomputers

B. clients

C. laptops

D. mainframes

Answer: D

37. are specially designed computers that perform complex calculations
extremely rapidly.

A. Servers

B. Supercomputers

C. Laptops

D. Mainframes

Answer: B

38. DSL is an example of a(n) connection.

A. network

B. wireless

C. slow

D. broadband

Answer: D

39. The difference between people with access to computers and the Internet and those
without this access is known as the:

A. digital divide.

B. Internet divide.

C. Web divide.

D. broadband divide.

Answer: A

40. is the science revolving around the use of nano structures to build
devices on an extremely small scale.

A. Nanotechnology

B. Micro-technology

C. Computer forensics

D. Artificial intelligence

Answer: A

41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process A Output A Input A Storage

B. InputA OutputA Process A Storage

C. Process A Storage A Input A Output

D. Input A Process A Output A Storage

Answer: D

42. bits equal one byte.

A. Eight

B. Two

C. One thousand

D. One million

Answer: A

43. The binary language consists of digit(s).

A. 8

B. 2

C. 1,000

D. 1

Answer: B

44. A byte can hold one of data.

A. bit

B. binary digit

C. character

D. kilobyte

Answer: C

45. controls the way in which the computer system functions and provides a
means by which users can interact with the computer.

A. The platform

B. The operating system

C. Application software

D. The motherboard

Answer: B

46. The operating system is the most common type of software.
A. communication

B. application

C. system

D. word-processing software

Answer: C

47. are specially designed computer chips that reside inside other devices,
such as your car or your electronic thermostat.

A. Servers

B. Embedded computers

C. Robotic computers

D. Mainframes

Answer: B

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking
an icon, are called:

A. instructions.

B. the operating system.

C. application software.

D. the system unit.

Answer: A

49. The two broad categories of software are:

A. word processing and spreadsheet.

B. transaction and application.

C. Windows and Mac OS.

D. system and application.

Answer: D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.

B. CPU.

C. mainframe.

D. platform.

Answer: A

Kpsc General Knowledge Questions (ಸಾಮಾನ್ಯ ಜ್ಞಾನ ಪ್ರಶ್ನೊತ್ತರಗಳು)

1) ಯಾವ ರಾಜ್ಯದಲ್ಲಿ ಆರ್ಥಿಕ ದುರ್ಬಲರಿಗೆ ಉನ್ನತ ಶಿಕ್ಷಣ ಮತ್ತು ಉದ್ಯೋಗದಲ್ಲಿ ಶೇ 10 ರಷ್ಟು ಮೀಸಲಾತಿ ಕಲ್ಪಿಸಲಾಗಿದೆ?

a) ಗುಜರಾತ್‌ ✔✔✔✔
b) ಮಧ್ಯಪ್ರದೇಶ
c) ದೆಹಲಿ
d) ಕೇರಳ

2) ಜಪಾನ್‌ ದೇಶದ ಪ್ರತಿಷ್ಠಿತ ನಾಗರಿಕ ಪ್ರಶಸ್ತಿಯಾಗಿರುವ ‘ಆರ್ಡರ್‌ ಆಫ್ ದ ರೈಸಿಂಗ್ ಸನ್ ಗೋಲ್ಡ್ ಅಂಡ್ ಸಿಲ್ವರ್’ (2015) ಪ್ರಶಸ್ತಿ ಈ ಕೆಳಕಂಡವರಲ್ಲಿ ಯಾರಿಗೆ ಸಂದಿದೆ?
a) ಕೆ.ಬಿ ಸಿಂಗ್‌
b) ಎನ್‌,ಕೆ. ಸಿಂಗ್‌ ✔✔✔✔
c) ಬರ್ಧನ್‌ ಸಿಂಗ್‌ 7
d) ದಿಗ್ವಿಜಯ್‌ ಸಿಂಗ್‌

3) 2016ರ ಮೇ ತಿಂಗಳ ಮೊದಲ ವಾರದಲ್ಲಿ 1957ರ ಕಾಯ್ದೆಯೊಂದಕ್ಕೆ ರಾಜ್ಯಸಭೆಯಲ್ಲಿ ತಿದ್ದುಪಡಿಗೆ ಒಪ್ಪಿಗೆ ನೀಡಲಾಯಿತು. ಆ ಕಾಯ್ದೆ ಈ ಕೆಳಕಂಡ ಯಾವುದಕ್ಕೆ ಸಂಬಂಧಿಸಿದೆ?
a) ನೀರಾವರಿ
b) ಪರಿಸರ
c) ಗಣಿ ಮತ್ತು ಖನಿಜ ✔✔✔✔
d) ಕೃಷಿ

4) 2016ನೇ ಸಾಲಿನ ‘ನೆಲ್ಸನ್ ಮಂಡೇಲಾ ಗ್ರೇಸ್ ಮಿಷೆಲ್ ಇನೋವೇಷನ್’ ಪ್ರಶಸ್ತಿಯು ಪಾಕಿಸ್ತಾನದ ಮಾನವ ಹಕ್ಕುಗಳ ಹೋರಾಟಗಾರ್ತಿಯೊಬ್ಬರಿಗೆ ಸಂದಿದೆ. ಅವರು ಯಾರು?
a) ಮಲಾಲ
b) ಫಾತಿಮಾ ಜಖಾರಿ
c) ಹಸಿನಾ ರಾಜಾ
d) ತಬಸ್ಸುಮ್ ಅದ್ನನ್ ✔✔✔✔

5) ಖ್ಯಾತ ಟೆನಿಸ್‌ ಆಟಗಾರ್ತಿ ಸಾನಿಯಾ ಮಿರ್ಜಾ ಅವರ ಆತ್ಮ ಚರಿತ್ರೆ ಮುಂಬರುವ ಜುಲೈ ತಿಂಗಳಲ್ಲಿ ಬಿಡುಗಡೆಯಾಗಲಿದೆ ಆ ಪುಸ್ತಕ ಯಾವುದು ?
a) ಮೈ ಟೆನಿಸ್‌ ಲೈಫ್‌
b) ಆಟೋಬಯೊಗ್ರಫಿ ಆಫ್‌ ಸಾನಿಯಾ
c) ರಾಕೇಟ್‌ ಆಂಡ್‌ ಬಾಲ್‌
d) ಏಸ್ ಎಗನೆಸ್ಟ್ ಆಡ್ಸ್ (‘Ace Against Odds,’) ✔✔✔✔

6) ಬ್ರಿಟನ್‌ ದೇಶದ ಖ್ಯಾತ ಸ್ನೊಕರ್‌ ಆಟಗಾರ 2016ರ ವಿಶ್ವ ಸ್ನೂಕರ್ ಚಾಂಪಿಯನ್‌ಷಿಪ್‌ ಅನ್ನು ಗೆದ್ದು ಕೊಂಡರು. ಅವರು ಯಾರು?
a) ಡಿಂಗ್ ಜುಂಗಿ
b) ಮೈಕಲ್‌ ಲಾರ್ಡ್‌
c) ಮಾರ್ಕ್ ಶೆಲ್ಬಿ ✔✔✔✔
d) ಸ್ಟುವರ್ಟ್‌ ಫೊಲಾರ್ಡ್‌

7) ಭಾರತ ಮತ್ತು ಇಟಲಿ ದೇಶದಲ್ಲಿ ಭಾರೀ ಸದ್ದು ಮಾಡುತ್ತಿರುವ ಅಗಸ್ಟಾ ವೆಸ್ಟ್‌ಲ್ಯಾಂಡ್‌ ಹಗರಣ ಈ ಕೆಳಕಂಡ ಯಾವುದಕ್ಕೆ ಸಂಬಂಧಿಸಿದೆ. ?
a) ವಿವಿಐಪಿ ಕಾರು
b) ವಿವಿಐಪಿ ಹೆಲಿಕಾಪ್ಟರ್‌ ✔✔✔✔
c) ವಿವಿಐಪಿ ಬಸ್ಸು
d) ವಿವಿಐಪಿ ಬೈಕ್‌

8) ಪ್ರಸಕ್ತ ಸಾಲಿನ ರಾಜೀವ್‌ ಗಾಂಧಿ ಖೇಲ್‌ ರತ್ನ ಪ್ರಶಸ್ತಿಗೆ ಈ ಕೆಳಕಂಡ ಯಾವ ಕ್ರಿಕೆಟ್‌ ಆಟಗಾರನನ್ನು ಬಿಸಿಸಿಐ ಶಿಫಾರಸು ಮಾಡಿದೆ
a) ವಿರಾಟ್‌ ಕೊಹ್ಲಿ ✔✔✔✔
b) ಅಜಿಂಕ್ಯಾ ರಹಾನೆ
c) ಸುರೇಶ್‌ ರೈನಾ
d) ರೋಹಿತ್‌ ಶರ್ಮಾ

9) 2016ನೇ ಸಾಲಿನ ಕಾಮನ್‌ವೆಲ್ತ್‌ ಸಣ್ಣ ಕಥೆ ಪ್ರಶಸ್ತಿ (ಏಷ್ಯಾ ವಿಭಾಗ)ಯು ಭಾರತೀಯ ಉಪನ್ಯಾಸಕರಾದ ಪರಾಶರ ಕುಲಕರ್ಣಿ ಅವರಿಗೆ ಸಂದಿದೆ. ಅವರು ಬರೆದ ಸಣ್ಣ ಕಥೆ?
a) ಕೌ ಅಂಡ್‌ ಕಂಪೆನಿ ✔✔✔✔
b) ಕಂಪೆನಿ
c) ಇಂಡಿಯನ್‌ ಕೌ
d) ಮೇಲಿನ ಯಾವುದು ಅಲ್ಲ

10) ಪ್ರಸಕ್ತ ವರ್ಷ ಈ ಕೆಳಕಂಡ ಯಾವ ದಿನಾಂಕ ಮತ್ತು ತಿಂಗಳಿನಲ್ಲಿ ‘ವಿಶ್ವ ವಲಸೆ ಹಕ್ಕಿಗಳ’ ದಿನವನ್ನು ಆಚರಿಸಲಾಗುತ್ತದೆ?
a) 9, ಮೇ
b) 10, ಮೇ ✔✔✔✔
c) 11, ಮೇ
d) 12, ಮೇ

11)ಹಣ್ಣಿನ ವ್ಯಾಪಾರಿಯೊಬ್ಬ ಮಾರುಕಟ್ಟೆಯಲ್ಲಿ ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣುಗಳನ್ನು ಮಾರಾಟ ಮಾಡುತ್ತಿರುತ್ತಾನೆ. ಮೊದಲ ದಿನ, ಎರಡನೇ ದಿನ, ಮೂರನೇ ದಿನ ಮತ್ತು ನಾಲ್ಕನೆ ದಿನ ಕ್ರಮವಾಗಿ 1015, 1111, 2002 ಮತ್ತು 1991 ಹಣ್ಣುಗಳನ್ನು ಮಾರಾಟ ಮಾಡುತ್ತಾನೆ. ಆಗಾದರೆ ಮಾರಾಟವಾದ ಒಟ್ಟು ಹಣ್ಣುಗಳ ಸಂಖ್ಯೆ ಎಷ್ಟು ?
a) 4589
b) 5670
c) 6119 ✔✔✔✔
d) 6789

12)ಈ ಕೆಳಗಿನ ಯಾವ ಸಂಖ್ಯೆಯನ್ನು 3 ರಿಂದ ಪೂರ್ಣವಾಗಿ ಭಾಗಿಸಬಹುದು?
a) 5006020
b) 4006020 ✔✔✔✔
c) 3006020
d) 2006020
13)35 ವಿದ್ಯಾರ್ಥಿಗಳ ಒಂದು ತರಗತಿಯಲ್ಲಿ 2/5 ಹುಡುಗಿಯರ ಮತ್ತು ಹುಡುಗರ ಸಂಖ್ಯೆ ಇರುತ್ತದೆ. ಆಗಾದರೆ ತರಗತಿಯಲ್ಲಿರುವ ಹುಡುಗರ ಸಂಖ್ಯೆ ಎಷ್ಟು ?
a) 15
b) 10
c) 5
d) 25 ✔✔✔✔

14)ಎರಡು ಸಂಖ್ಯೆಗಳ ಲಸಾಅ ಮತ್ತು ಮಸಾಅ ಕ್ರಮವಾಗಿ 96 ಮತ್ತು 4 ಆಗಿರುತ್ತದೆ. ಇವುಗಳಲ್ಲಿ ಒಂದು 32 ಆಗಿದ್ದರೆ ಉಳಿದ ಸಂಖ್ಯೆಯನ್ನು ಕಂಡುಹಿಡಿಯಿರಿ?
a) 12 ✔✔✔✔
b) 14
c) 16
d) 18

15) ಪೃಥ್ವಿ 108 ಪುಟಗಳ ಒಂದು ಪುಸ್ತಕವನ್ನು ಓದಿದನು. ಪ್ರತಿ ದಿನವೂ 12 ಪುಟಗಳನ್ನು ಓದುತ್ತಿದ್ದನು. ಆಗಾದರೆ ಇಡೀ ಪುಸ್ತಕವನ್ನು ಓದಲು ಪೃಥ್ವಿ ಎಷ್ಟು ದಿನಗಳನ್ನು ತೆಗೆದುಕೊಂಡನು?
a) 8 ದಿನ
b) 9 ದಿನ✔✔✔✔
c) 10 ದಿನ
d) 11 ದಿನ

16) ಒಂದು ಬೈಕ್ ಗಂಟೆಗೆ 50 ಕಿ. ಮೀ ಚಲಿಸುತ್ತಿದ್ದರೆ ಅದು 6 ಗಂಟೆಯಲ್ಲಿ ಒಟ್ಟು ಎಷ್ಟು ಕಿ.ಮೀ ದೂರವನ್ನು ಕ್ರಮಿಸುತ್ತದೆ ?
a) 100 ಕಿ, ಮೀ
b) 200 ಕಿ. ಮೀ
c) 300 ಕಿ.ಮೀ ✔✔✔✔
d) 400 ಕಿ. ಮೀ

17) ಒಂದು ಮೊಬೈಲ್ ಅಂಗಡಿಯಲ್ಲಿ 68 ಮೊಬೈಲ್‌ಗಳು ಇದ್ದವು. ಮತ್ತೆ 78 ಮೊಬೈಲ್‌ಗಳನ್ನು ತರಿಸಲಾಯಿತು. ನಂತರ 118 ಮೊಬೈಲ್‌ಗಳನ್ನು ಮಾರಾಟ ಮಾಡಲಾಯಿತು. ಉಳಿದ ಮೊಬೈಲ್‌ಗಳ ಸಂಖ್ಯೆ ಎಷ್ಟು?
a) 18 ಮೊಬೈಲ್‌ಗಳು
b) 24 ಮೊಬೈಲ್‌ಗಳು
c) 26 ಮೊಬೈಲ್‌ಗಳು
d) 28 ಮೊಬೈಲ್‌ಗಳು✔✔✔✔
18) ತಾಯಿ ಮಗಳಿಗಿಂತ 20 ವರ್ಷ ದೊಡ್ಡವಳು. ತಾಯಿಯ ಈಗಿನ ವಯಸ್ಸು 58 ಆಗಿರುತ್ತದೆ. ಆಗಾದರೆ ಪ್ರಸ್ತುತ ಮಗಳ ವಯಸ್ಸು ಎಷ್ಟು?
a) 28
b) 38✔✔✔✔
c) 18
d) 48

19)18 ಮಾವಿನ ಹಣ್ಣುಗಳನ್ನು ಡಜನ್‌ಗೆ ಪರಿವರ್ತಿಸಿದಾಗ…
a) 1.5 ಡಜನ್ ✔✔✔✔
b) 1 ಡಜನ್
b) 2 ಡಜನ್
d) 2.5 ಡಜನ್

20) ಅಂತರರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಕ್ರಿಕೆಟ್ ಮಂಡಳಿ(ಐಸಿಸಿ)ಯ ಕ್ರಿಕೆಟ್ ಸಮಿತಿಯ ಅಧ್ಯಕ್ಷರನ್ನಾಗಿ ಮುಂದಿನ ಮೂರು ವರ್ಷಗಳ ಅವಧಿಗೆ ಯಾರನ್ನು ನೇಮಕ ಮಾಡಲಾಗಿದೆ?
a) ರಾಹುಲ್‌ ದ್ರಾವಿಡ್‌
b) ಅನಿಲ್‌ ಕುಂಬ್ಳೆ ✔✔✔✔
c) ರವಿಶಾಸ್ತ್ರಿ
d) ಸಂಜಯ್‌ ಬಂಗಾರ

21) ಕಳೆದ ಮೇ ತಿಂಗಳಲ್ಲಿ 21ನೇ ಶತಮಾನದ ಅಣು ಒಪ್ಪಂದಕ್ಕೆ ಈ ಕೆಳಕಂಡ ಯಾವ ದೇಶಗಳು ಪರಸ್ಪರ ಸಹಿ ಹಾಕಿದವು?
a) ಭಾರತ–ಅಮೆರಿಕ
b) ಭಾರತ–ಜಪಾನ್‌
c) ಭಾರತ–ಬಾಂಗ್ಲಾದೇಶ ✔✔✔✔
d) ಭಾರತ–ಚೀನಾ

22) ಅಂತರರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಬಾಹ್ಯಾಕಾಶ ಒಕ್ಕೂಟ ನೀಡುವ ‘ಹಾಲ್ ಆಫ್ ಫೇಮ್ ಪ್ರಶಸ್ತಿ’ಗೆ ಪಾತ್ರರಾದ ಭಾರತದ ಮೊಟ್ಟಮೊದಲ ಬಾಹ್ಯಾಕಾಶ ವಿಜ್ಞಾನಿ ಯಾರು?
a) ಸಿ.ಎನ್‌.ಆರ್. ರಾವ್‌
b) ಡಾ. ರಾಜಾರಾಮಣ್ಣ
c) ಡಾ. ರಾಧಾಕೃಷ್ಣನ್‌
d) ಯು.ಆರ್‌. ರಾವ್‌ ✔✔✔✔

23) 2015ನೇ ಸಾಲಿನ ರಾಜ್ಯ ಚಲನಚಿತ್ರ ಪ್ರಶಸ್ತಿ ಪ್ರಕಟವಾಗಿದ್ದು, ಎರಡನೇ ಅತ್ಯುತ್ತಮ ಚಿತ್ರ ಪ್ರಶಸ್ತಿಯು ಯಾವ ಚಿತ್ರಕ್ಕೆ ಲಭಿಸಿದೆ?
a) ಮಾರಿಕೊಂಡವರು ✔✔✔✔
b) ತಿಥಿ
c) ಮೈತ್ರಿ
d) ಗಜಕೇಸರಿ

24) 2016ನೇ ಸಾಲಿನ ಪ್ರತಿಷ್ಠಿತ ಮ್ಯಾನ್ ಬೂಕರ್ ಇಂಟರ್‌ನ್ಯಾಷನಲ್‌ ಪ್ರಶಸ್ತಿ ಯಾರಿಗೆ ಸಂದಿದೆ? ಅವರು ಯಾವ ದೇಶದವರು?
a) ಹಾನ್‌ ಕಾಂಗ್‌–ದಕ್ಷಿಣ ಕೋರಿಯಾ ✔✔✔✔
b) ಚಿನು ಅಚೀಬೆ–ನೈಜೀರಿಯಾ
c) ಎಲ್‌.ಡೇವಿಸ್‌–ಅಮೆರಿಕ
d) ಅಲೈಸ್‌ ಮುನ್ರೋ–ಕೆನಡಾ

25) ಖ್ಯಾತ ಕಾದಂಬರಿಕಾರ ಬಿ.ಎಲ್‌. ವೇಣು ಅವರ ಯಾವ ಕಾದಂಬರಿ 2016ನೇ ಸಾಲಿನ ‘ಮಾಸ್ತಿ ಕಾದಂಬರಿ ಪುರಸ್ಕಾರ’ಕ್ಕೆ ಪಾತ್ರವಾಗಿದೆ?
a) ಮದಕರಿ ನಾಯಕ
b) ಓಬಳವ್ವ ನಾಗತಿ ✔✔✔✔
c) ಒನಕೆ ಓಬವ್ವ
d) ಕರಿಮಲೆಯ ಕಗ್ಗತ್ತಲು

26) ಸುಮಾರು ನಾಲ್ಕು ಸಾವಿರ ಎಕರೆ ಪ್ರದೇಶದಲ್ಲಿ ನಿರ್ಮಾಣವಾಗಿರುವ ರಕ್ಷಣಾ ಇಲಾಖೆಯ ವೈಮಾನಿಕ ವಾಯುನೆಲೆ ರಾಜ್ಯದ ಯಾವ ಜಿಲ್ಲೆಯಲ್ಲಿದೆ?
a) ಮಂಗಳೂರು
b) ಚಿತ್ರದುರ್ಗ ✔✔✔✔
c) ಬೆಳಗಾವಿ
d) ಮೈಸೂರು

27) ಪುದುಚೆರಿಯ ಲೆಫ್ಟಿನೆಂಟ್‌ ಗವರ್ನರ್‌ ಆಗಿ ಈ ಕೆಳಕಂಡ ಯಾರನ್ನು ನೇಮಕ ಮಾಡಲಾಗಿದೆ?
a) ರಂಗಸ್ವಾಮಿ
b) ನಾರಾಯಣ ಸ್ವಾಮಿ
c) ಕಿರಣ್‌ ಬೇಡಿ ✔✔✔✔
d) ಮೇಲಿನ ಯಾರೂ ಅಲ್ಲ

28) ಭಾರತದ ಅಣು ವಿದ್ಯುತ್ ನಿಗಮ(ಎನ್‍ಪಿಸಿಐಎಲ್)ದ ನೂತನ ಅಧ್ಯಕ್ಷರನ್ನಾಗಿ ಹಾಗೂ ಆಡಳಿತ ಮಂಡಳಿಯ ನಿರ್ದೇಶಕರನ್ನಾಗಿ ಈ ಕೆಳಕಂಡ ಯಾರನ್ನು ನೇಮಕ ಮಾಡಲಾಗಿದೆ?
a) ಎಂ.ಎಸ್‌. ಕಾಮತ್‌
b) ಎಂ.ಬಿ. ಶರ್ಮಾ
c) ಎಸ್‌.ಕೆ. ಶರ್ಮಾ ✔✔✔✔
d) ಶಮಾ ಅರವಿಂದ್‌

29)ಫಿಫಾ (ಇಂಟರ್‌ನ್ಯಾಷನಲ್ ಫೆಡರೇಷನ್ ಆಫ್ ಅಸೋಸಿಯೇಷನ್ ಫುಟ್‍ಬಾಲ್) ಮಂಡಳಿಯ ಪ್ರಧಾನ ಕಾರ್ಯದರ್ಶಿಯಾಗಿ ಆಯ್ಕೆಯಾದ ಮೊದಲ ಮಹಿಳೆ?
a) ಫತ್ಮಾ ಸಮೌರಾ ✔✔✔✔
b) ನೇಹಾ ಸೂಫಿ
c) ಫತ್ಮಾ ಹುಸೇನ್‌ ಬೇಗಂ
d) ಆ್ಯಂಡ್ರೆ ಮಫ್ಲರ್‌

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *