KPSC General Knowledge Question Papers with Answers

KPSC General Knowledge Question Papers with Answers

Question Papers

The Karnataka Public Service Commission exam is on the rise now. The candidates are gearing up for the preparation. No candidates would like to appear for examinations. Candidates will worry a lot about exam preparations. We cannot say that, every candidate will write examinations to the point and score good marks. There are candidates that run a mile away once they hear the name of examination. The point is that, if you prepare well, you do not need to worry about appearing for the exams. How you are going to prepare for the KPSC exam? With no doubts, you have to go through the previous question papers.

KPSC General Knowledge Question Papers with Answers

The previous question papers of the Karnataka Public Service Commission will help the candidates get the rough idea about what kind of questions they can expect and what kind of questions should be avoided. If candidates come to know the expected questions, then they can able to prepare for the exams well. The portions of the written exam include English, General Knowledge, Hindi, Mathematics and Kannada. Among all the portions, the general knowledge is not that easy to study. This is where you need to go through general knowledge question papers and know what kind of questions are previously asked in the KPSC exam.

Must Read – KPSC SDA FDA Previous Year Question Papers

The Portions Covered in the General Knowledge are,

  • History of India
  • Topics Relating to Current Events
  • Indian Society and its Dynamic
  • Mental Ability
  • Geography
  • Social and Cultural History of Karnataka
  • Social changes and Land Reforms in Karnataka after Independence
  • Rural Development, Panchayat Raj Institutions, and Rural Co-operative
  • The role of Science and Technology for the efficient administration of Karnataka
  • Practical Knowledge
  • Environmental problems and the Development issues of Karnataka
  • General Sciences
  • Karnataka’s Economy – its strength and weakness & present status
  • Indian Constitution and Public Administration
  • General Science

 I am sure that, many of these topics would make you go clueless about what kind of questions you can expect in the portions. In order to avoid yourself getting into the state of clueless, you are asked to refer the model general knowledge question paper. If you do, you could able to know the important general knowledge questions to work on. The aspirants can get easily download their Karnataka Public Service Commissionprevious year question papers from the official site.

Read Also – KPSC Group C Previous Year Question Papers

The aspirants can know the difficult level of the questions, strongest and weakest areas in the general knowledge. The aspirants can get previous question papers with solution paper from the official site. Using the exam previous general knowledge question papers, the aspirants can get the clear idea about KPSC written exam. The aspirants can know how to find the answers in the easiest and fastest way. With no doubts, you can make use of the previous general knowledge papers for your preparation.

General Knowledge Questions

1. Match the following with respect to Karnataka State:
a. Ghokak falls 1. Ghataprabha
b. Vajrapoha falls 2. Mandovi
c. Godanchinamalai falls 3. Markandey
[A]a-1, b-2, c-3
[B]a-2, b-3, c-1
[C]a-3, b-2, c-1
[D]a-1, b-3, c-2

Answer – [A]

2. Which of the following statement about Karnataka is wrong?
[A]The state covers an area of 1,91,976 square kilometers
[B]Karnataka is 8th largest Indian state by area and 9th largest state by population
[C]The total number of district in Karnataka is 30
[D]The state of Mysore was renamed as Karnataka in the year 1963

Answer – [D]

3. Consider the following statements regarding Karnataka:
1. The Halmidi inscription is the oldest known Kannada language inscription in the Kannada language.
2. It is believed that the Halmidi inscription allegedly written during the reign of Kadamba king Kakustavarman. Which of the above statements is/are true?
[A]Only 1
[B]Only 2
[C]Both 1 & 2
[D]None of the above

Answer – [C]

4. Who is known as “Father of Karnataka music”? [A]Kanaka Dasa
[B]Purandara Dasa
[C]Raghavanka
[D]Sarvagna Show Answer

Answer – [B]

5. The “Bramhagiri” edict in Chitradurga belongs to which Emperor?
[A]Kadamba
[B]Ashoka
[C]Amoghavarsha
[D]Pulikeshi Show Answer

Answer – [B]

6. Which of the following set correctly represents “Three gems of Kannada literature”?
[A]Pampa, Ranna, Harihara
[B]Pampa, Harihara, Janna
[C]Pamapa, Ranna, Ponna
[D]Ranna, Janna, Ponna Show Answer

Answer – [C]

7. “Kavirajamarga” is the earliest available writing on poetic and grammar in the Kannada literature. It was written by which of the following King?
[A]Govinda III
[B]Amoghavarsha
[C]Pulikeshi
[D]Danthidurga

Answer – [B]

8. “Rakkasa Thangadi” or Thalikote war which ruined the glory of Vijayanagara dynasty was held in which year?
[A]1545
[B]1565
[C]1550
[D]1560

Answer – [B]

9. Who among the following had built beautiful temples at Pattadakallu and Aihole?
[A]Chalukya
[B]Hoysala
[C]Shatavahana
[D]Rastrakuta

Answer – [A]

10. In which of the following place of Karnataka one cannot find Bahubali Statue?
[A]Dharmastala
[B]Shravanabelagola
[C]Karkala
[D]Udupi

Answer – [D]

Guidelines for Downloading the General Knowledge Papers from the KPSC Official Site

There are candidates that do not know how to download the general knowledge papers. Here, we are providing the simple steps to explain about how to download KPSC general knowledge question paper from the official website.

  • The aspirants need to visit the official website of KPSC at kpsc.kar.nic.in.
  • Then, the aspirants have to select the option for downloading the general knowledge papers.
  • And then, the aspirants should select the option of click here for downloading the question paper.
  • Now, the page will be redirected into new page.
  • Within a minute, the complete details about the general knowledge papers will be shown on the screen.
  • Download, Save and open the general knowledge papers in PDF format.

For any query or suggestion comment below, Our team will resolve it on priority basis. Keep visiting – KPSC Exam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *